VINSKA REGIJA TOKAJ

Vinska regija Tokaj

Tokaj, s manje od 5000 stanovnika, slikovito je mjestašce u podnožju planina Kopasz s brdima Zemplen na sjeveru i rijekama Tisom i Bodrog na jugu.

Brda Zemplen su vulkanska, a jeseni su ovdje blage, i to bi djelomično moglo pojasniti zašto ovo područje proizvodi tako kvalitetna vina još od sedamnaestog stoljeća.

Za razliku od Egera, glavnog grada sjeverne Mađarske, poznatog po svojim crnim vinima uključujući i poznatu Bikovu krv, Tokaj, koji se smjestio prema sjeveroistoku, proizvodi samo bijela vina. No, u svijetu je poznat po slatkim desertnim vinima, a Louis XIV. rekao je daje Tokaj „vino kraljeva i kralj vina".

O ČEMU JE RIJEČ
0 najpoznatijoj vinskoj regiji Mađarske.
PO ČEMU JE POZNATA
Tokaj je poznat u cijelom svijetu po bijelom vinu, a posebice po slatkim desertnim vinima.
ŠTO VIDJETI
Podrumi Rakoczi Pince, Muzej Tokaj, vinariju Tokaj Himesudvar. ZANIMLJIVOSTI
Louis XIV. rekao je da je Tokaj „vino kraljeva i kralj vina".
KAKO DOPUTOVATI
vlakom iz Budimpešte.
Tokaj zapravo proizvodi različite tipove bijelog vina. Harslevelu je vjerojatno najsuše, ali Furmint je tipično suho bijelo vino, koje je moguće pronaći na svakom popisu. Szamorodni može biti suho ili slatko, to je kompleksnije vino, nešto poput šerija. Aszu se pak radi iz grožđa koje najbrže zrije. Legenda kaže da je 1630. jedan poljoprivrednik pobjegao s ovog područja bojeći se invazije i za sobom ostavio neobrano grožđe. Po povratku je zatekao natrulo grožđe na lozi. U njemu se koncentrirao šećer, proizvodeći tako zaslađeno vino. Na ponudi su četiri razine zaslađenosti. Aszu Esszencia je kralj vina, nezamislivo je predivnog okusa zbog kojeg ćete uživati u svakoj kapi.

Postoje 28 sela i gradova u regiji Tokaj, koja se šire južnim i istočnim obroncima planinskog lanca Zemplen. Kamo god se uputili, naići će te na privatne podrume i vinograde koji vas pozivaju da kušate njihovo vino.