STOCKHOLM

Stockholm

Šveđani kažu da jednu trećinu Stockholma čini voda, drugu parkovi, a treću zgrade. Spomenuti ljupki glavni grad nalazi se na zapanjujućoj lokaciji, na nizu otoka na rubu Baltičkog mora.

Godine 1252. švedski državnik Birger Jari podigao je utvrdu na malenom otoku Gamla Stan, gdje se danas nalazi Kraljevska palača. Odabrao je tu lokaciju kako bi poslužila u obrani uskog prolaza koji vodi od Baltika do jezera Malaren, a naselje koje je izraslo oko utvrde naposljetku se pretvorilo u današnji Stockolm.

O ČEMU JE RIJEČ
O glavnom gradu Švedske.
ŠTO VIDJETI
Kraljevsku palaču, Stari grad, Gradsku vijećnicu i Pomorski muzej.
PO ČEMU JE POZNAT
Po šarenim zgradama u izvornim bojama.
Do 1436. bio je glavni grad, a Švedska, Norveška i Danska, zajedno s Finskom, Islandom i Grenlandom, tvorile su ogromno skandinavsko kraljevstvo. Tek je 1523. u njemu okrunjen prvi neovisni švedski kralj, Gustav Vasa. Iako Švedska danas još uvijek ima kraljevsku obitelj, ona više ne posjeduje političku moć.

Stari grad (Gamla Stan) zadržao je srednjovjekovni raspored ulica, dok su građevine u gotovo svakom postojećem zapadnoeuropskom stilu. Zanimljiva je činjenica da su se gradski oci pobrinuli da zdanja budu obojena u izvornu boju, zbog čega je mnogo sedamnaestostoljetnih zgrada crvene, a osamnaestostoljetnih žute boje. Prljavo bijele i sive zgrade daleko su novije gradnje i nalaze se u vanjskim četvrtima.

Sve to čini ovaj grad vizualno privlačnim. Postoji nekoliko kraljevskih palača, uključujući baroknu Drottningholm i Kungliga Slottet. Među mnogobrojnim muzejima valja spomenuti Nacionalni muzej (Museet) s velikom zbirkom slika, pa Moderni muzej u kojemu su, između ostalih, izložena djela Picassa i Dalija, potom Pomorski muzej (Vasamuseet) sa slavnom rekonstrukcijom drevnog broda, i konačno Nordiska Museet, posvećen kulturi i etnografiji Švedske.