ŠKOTSKE VISORAVNI

Škotske Visoravni

Ove su visoravni nastale prije mnogo milijuna godina kad su se Europa i Sjeverna Amerika, nekoć ogromno i jedinstveno kopno, stale razdvajati, a današnje različite regije odražavaju raznoliku slojevitost građe: pješčenjak, vapnenac, granit i bazalt.

Ben Nevis, koji se nalazi u škotskoj regiji Lochaber, najviša je planina na Britanskom otočju, a doseže 1344 m nadmorske visine. S njega se pruža pogled na prekrasnu dolinu Glen Nevis.

O ČEMU JE RIJEČ
O planinskoj regiji koja se širi cijelom Škotskom, a Ben Nevis joj je najviši vrh. ŠTO VIDJETI
Veličanstvena jezera (lochs), predivne dvorce, Inverness, utvrdu William, Glencoe.
USUDITE LI SE
Popnite se na Ben Nevis, najvišu planinu u Velikoj Britaniji.
KAKO DOPUTOVATI
Najbolje automobilom.
Riječ je o području popularnom ne samo među pravim planinarima i penjačima, već i amaterima, ali planinariti Ben Nevisom izrazito je ozbiljan poduhvat, a ogoljeli vrh planine često je zamotan gustom i hladnom maglom. Donje padine prekrivene su autohtonim borom, hrastom i bukvom te predstavljaju dom mnogim vrstama divljih životinja. Na višoj nadmorskoj visini stabla se pretvaraju u vrištinu u kojoj su se udomaćili timijan i borovnica.

Gotovo arktičke uvjete života koji zimi prevladavaju u blizini samog vrha, mogu preživjeti samo najotporniji lišaj i mahovina.
Zimi je područje oko Aveimora i Glencoa omiljeno među skijašima i snowboarderima.

Visoki vrhovi, odlomljeni komadi stijena koji se kotrljaju niz strme padine, mračne uske doline, sablasni dvorci, blještave rječice i purpurni vrijesak, suri orlovi i jeleni, sve to i još mnogo toga čini ovaj kraj veličanstvenim dijelom svijeta.