SJEVERNA AMERIKA

Države sjeverne i središnje Amerike
Gradovi sjeverne i središnje Amerike
Karte država sjeverne i središnje Amerike
Kartegradova sjeverne i središnje Amerike

sjeverna amerika

Sjeverna Amerika je treći po veličini kontinent na Zemlji, s oko 24,6 milijuna km2 ili gotovo 1/6 kopna na Zemlji. Od najsjevernije kopnene točke, rta Murchisona (72° 00’ s. g. š.) na poluotoku Boothia, do najjužnije, rta Mariata (5° 45’ s. g. š.), na poluotoku Azuero u Panami, proteže se u duljini od oko 7500 km, a od najzapadnije kopnene točke, rta Prince of Walesa (168° 95’ z. g. d.) na Aljasci do najistočnije, rta Saint Lewisa (55° 40’ z. g. d.) na Labradoru u duljini od oko 6250 km.

Smješten između Sjevernog ledenog mora na sjeveru, otvorenog Atlantika na istoku, Meksičkog zaljeva i Karipskog mora na jugu te Tihog oceana na zapadu, grubo je trokutasta oblika i sužava se prema jugu, gdje je od Južne. Amerike odvojena Panamskom prevlakom, širokom oko 50 km na najužem dijelu.

Aziji se približava na 85 km u Beringovu prolazu. Glavnina kopna nalazi se između obratnica Srednjoamerička prevlaka i Antili nalaze se u tropima. Kontinentu pripadaju Kanadsko arktičko otočje i otok Grenland (najsjevernija točka Sjeverne Amerike: rt Morris Jesup 83° 20’ s. g. š.), čiji se veći dio nalazi sjevernije od sjeverne polarnice. Obala je razvedena, posebno na sjeveru, duga oko 60 000 km. Od glavnine kopna udaljavaju se Aleuti na sjeverozapadu (najzapadnija točka Sjeverne Amerike na otoku Attu, približno 172° i. g. d.), te Zapadnoindijski otoci na JI kontinenta.

Sjevernoj Americi od udaljenijih otoka pripada Bermudsko otočje (Velikoj Britaniji) u Atlantskom oceanu, te otoci Revillagigedo (Meksiko) i otok Clipperton (Francuska) u Tihom oceanu.