SANTA MARIA DE GUADALUPE

Santa Maria de Guadalupe

U zahvalnost Djevici Mariji, koja mu je pomogla pobijediti važnu bitku, Alfonso XI. osnovao je 1340. samostan Guadalupe. Legenda kaže daje za vjersku važnost ove lokacije zaslužan seljak koji je, tražeći na otvorenom nestalu kravu, doživio viziju i otkrio kip Djevice koji je isklesao sv. Luka.

S vremenom su izgrađene još tri bolnice, medicinska škola i ljekarnica, gdje su svećenici proizvodili lijekove iz trava nabranih u sierrama, a pridodana je ijedna od najvećih španjolskih knjižnica.

O ČEMU JE RIJEČ
O izuzetno štovanom samostanu koji je 1340. osnovao Alfonso XI.
ZAŠTO JE VAŽNO
Samostan još uvijek posjećuju tisuće katoličkih hodočasnika svake godine.
ŠTO VIDJETI
Baroknu sakristiju, crkvu, Ermita del Humilladero.
VALJA ZNATI
Ulaz u samostan dopušta se petkom.
Ipak, tek kad su konkvistadori odabrali Guadalupe kao svoje svetište i napunili ga blagom iz Novog svijeta, postao je raskošno zdanje kakvim ga danas vidimo. U Latinskoj Americi odaje se veliko štovanje Gospi od Guadalupea, koja je svetica zaštitnica Meksika.

Kameni samostan, s bedemima i tornjevfma, upravo je veličanstven i s vrha brda dominira selom koje se razvilo oko njega. Danas je franjevačka zaklada i još ga uvijek svake godine posjećuju tisuće hodočasnika. Pridružite se organiziranom obilasku i divite osvijetljenim rukopisima, vezenom crkvenom ruhu, slikama i skulpturama, samostanu s maurskim arkadama u obliku potkove i jednostavnoj drvenoj statui Gospe od Guadalupea s dimom zacrnjenim licem, ukrašenoj obrednom krunom i predivno vezenom haljom.