SANKT PETERBURG

Sankt Peterburg

Car Petar Veliki od Rusije 1703. osnovao je Sankt Peterburg zamislivši izgradnju velikog grada posvećenog umjetnosti i kulturi, koji bi predstavljao „prozor prema Zapadu", te ga odlučio podići na tada velikoj finskoj močvari, ušću rijeke Neve, na samom rubu Finskog zaljeva u Baltičkom moru.

Sankt Peterburg razlikuje se od bilo kojeg drugog ruskog grada. Njime dominira Zimska palača, koja se širi 200 m uz rijeku, a bogata je ruskom carskom povijesti.

O ČEMU JE RIJEČ
O bivšem glavnom gradu i kulturnom središtu Ruskog carstva.
GDJE SE NALAZI
u Finskom zaljevu u sjevernoj Rusiji.
ŠTO VIDJETI
Nevskv Prospekt, Ruski muzej, Muzej Steiglitz i Jusupovu palaču.
ŠTO ČINITI
Posjetiti samostan Alexander Nevskv.
Izgradnju te barokne palače naručila je carica Elizabeta kako bi je carska obitelj koristila tijekom zimskih mjeseci. Njezina bogata unutrašnjost pruža uvid u raskošne živote careva. Katarina Velika je 1764. dodala Ermitaž s privatnom zbirkom umjetnina, koja je sada toliko velika daje razmještena u pet predivnih zgrada. Riječ je o muzeju koji je drugi po veličini nakon Louvrea.

U starom centru Sankt Peterburga postoji nekoliko desetina baroknih i neoklasičnih palača, zbog čega je 1990. proglašen zaštićenim mjestom Svjetske baštine UNESCO-a.

Sam grad ujedno je poznat po zapanjujućoj lepezi crkvi, među kojima se nalazi Katedrala sv. Petra i Pavla na Trgu palače s grobovima Petra Velikog i njegovih nasljednika, dok je zadivljujuća velika kupola katedrale sv. Izaka prekrivena sa 100 kg zlata. Katedrala Kazan na Aveniji Nevsky Prospekt napravljena je po uzoru na crkvu sv. Petra u Rimu.
Sankt Peterburg predivan je grad s bogatom poviješću, kojeg obavezno moraju posjetiti svi ljubitelji umjetnosti i arhitekture.