SALTAIRE

saltaire

Saltovu tvornicu (Salt's Mili) izgradio je Sir Titus Salt, imućni tekstilni magnat, a kad se otvorila 1853. bila je najveća i najmodernija tvornica na svijetu.

Sir Titus Salt bio je filantrop i odlučio je oko tvornice izgraditi pravo selo sa 850 kuća, ubožnicom, praonicom, javnom kupelji, školom, bolnicom, parkovima i željezničkom postajom.

O ČEMU JE RIJEČ
0 prekrasnom selu u zapadnom Yorkshireu, izgrađenom oko tvornice tekstila koja datira iz devetnaestog stoljeća.
ŠTO JOŠ VIDJETI
Nacionalni muzej fotografije, filma i televizije, opatiju Kirkstall, Muzej župnog dvora obitelji Bronte, kuću Harewood. KOLIKO SE ZADRŽATI
Saltaire vam može ispuniti cijeli dan otisnete li se u Hocknevjevu galeriju i prepustite s užitkom okolini koja okružuje grad.
KAKO DOPUTOVATI
Vlakom ili autobusom iz Bradforda.
U to doba Bradford je bio najveći svjetski proizvođač tkanina od češljane vune, a uvjeti za rad i život u njemu bili su zastrašujući. Prosječna životna dob bila je 18 godina i samo 30% djece tekstilnih djelatnika doživjelo je 15. godinu života. Radnici u Saltaireu su se stoga zasigurno smatrali sretnicima jer su uspjeli pobjeći zagađenju i siromaštvu Bradforda, iako im nije bilo dopušteno piti ni pridruživati se sindikalnim savezima.

Saltaire je projektiran u talijanskom stilu, s tvornicom nalik ogromnoj palači i sve je u dobro očuvanom stanju. Tvornica još uvijek čini samo srce gradića, ali sad su u njoj smješteni dućani i restoran. Jedan kat, zvan 1853. Gallery, nudi trajnu retrospektivu djela Davida Hockneyja koji se rodio u Bradfordu, a bio je prijatelj Jonathona Silvera koji se dosjetio galerije.

Transformacija tvornice promišljeno je izvedena, tako da čovjek u njoj bez problema može kvalitetno provesti cijeli dan. Saltaire je zaštićeno mjesto Svjetske baštine UNESCO-a.