RIM

Rim

Rim se sastoji od dva grada — drevnog i modernog — i teško je ne biti zapanjen mješavinom buke, uzbuđenja, gužve i nenadanih kontemplativnih zatišja.

Rim je 2500 godina bio političko i ekonomsko središte, što je definiralo njegovu neopterećenu, ali i strastvenu profinjenost. Bilo da kupujete na ulici zvanoj Via Veneto, ili uživate u drevnim ruševinama, povijesnim crkvama, umjetnosti ili jednostavno „slatkom životu" (dolce vita), nećete ostati razočarani.

ŠTO VIDJETI
Brdo Palatin, Trajanov forum, Castel Sant'Angelo, Španjolske stube, vrtove vile Borghese.
ŠTO ČINITI
Uživati u atmosferi i arhitekturnim draguljima dok šetate ovim predivnim gradom.
NE PROPUSTITI
Cerveteri na obali, najljepše etruščanske grobove na svijetu.
VALJA ZNATI
Naplaćuje se ulaz u većinu turističkih znamenitosti.
Bogate rimske ruševine kreću se od ostataka raskošnih carskih palača na brdu Palatinu i hramova na forumu, do zapanjujuće jednostavnosti Augustove Are Pacis (oltara mira), ogromnih Dioklecijanovih termi, veličanstvene ljepote Panteona, sablasnih katakombi i hladnoće Koloseuma, gdje je, poput Circusa Maximusa, nezadovoljno stanovništvo držano na uzici izvođenjem često javnih i krvavih predstava.

Kao višestoljetno središte kršćanskog svijeta, Rim posjeduje više od 900 crkava i bazilika, a među najvažnijima su crkva sv. Ivana Luteranskog (crkve Pape kao rimskog biskupa), Santa Maria Maggiore i San Lorenzo Fuori le Mura. Među drugim omiljenim crkvama nalaze se Santa Maria Sopra Minerva, San Luigi dei Francesi, Santa Maria del Popolo i Santa Maria in Cosmedin, kamo hrabri mogu ugurati ruku u Bocca della Verita kako bi se uvjerili govore li istinu.

Grad obiluje bogatstvima, a poznati su muzeji i galerije: Galerija Borghese, palača Doria Pamphilj, Kapitolijski muzej, Dioklecijanove terme, Galerija Colonna i palača Barberini sa svojom Nacionalnom galerijom antičke umjetnosti.

U mnoštvo spomenika ubrajaju se i deseci fontana na zelenim trgovima, kamo umorni posjetitelji mogu sjesti i popiti cappuccino dok im utjehu pruža žuborenje vode tekućice.