RIJKSMUSEUM

Rijksmuseum

Dom gotovo jednog milijuna izložaka, Amsterdamov Državni muzej (Rijksmuseum) najveći je povijesni i umjetnički muzej u Nizozemskoj.

Projektirao ga je Pierre Cuvpers, a otvorenje 1885. i ostao je gradska znamenitost s kombinacijom gotičkih i renesansnih stilova. Možda je najpoznatiji po neusporedivoj zbirci sedamnaestostoljetnih „starih" nizozemskih majstora, a među svojim bogatstvima posjeduje 20 Rembrandtovih djela te mnoge druge znamenitosti iz tog razdoblja, uključujući djela Johannesa Vermeera, Fransa Halsa i Jana Steena.

O ČEMU JE RIJEČ
O najvećem umjetničkom i povijesnom muzeju u Nizozemskoj.
GDJE SE NALAZI
Na Museumpleinu u Amsterdamu.
ŠTO VIDJETI
impresivnu zbirku sedamnaestostoljetnih nizozemskih majstora, 20 Rembrandtovih djela i radove Johannesa Vermeera, Fransa Halsa i Jana Steena.
NE PROPUSTITI
Rembrandtovu Noćnu stražu.
Rijksmuseum privlači više od milijun posjetitelja svake godine i smatra se jednim od vodećih muzeja zapadnoeuropskog slikarstva i dekorativnih umjetnosti. Ovdje je izloženo više od 400 atrakcija iz Zlatnog doba, a krajolici, slike mora, individualni portreti, prizori iz obiteljskog života i mrtve prirode nude dobar pregled nizozemskog Zlatnog doba, perioda u nizozemskoj povijesti koji ugrubo pokriva sedamnaesto stoljeće, kad su nizozemska trgovina, znanost i umjetnost bile među najcjenjenijima u svijetu.

Izvorno osnovan u Haagu kao Nacionalna umjetnička galerija 1800. godine i mjesto na kojemu će se izložiti zbirke nizozemskih poglavara, muzej je preseljen u Amsterdam 1808. nalogom kralja Louisa Napoleona, brata Napoleona Bonapartea. Tad je prozvan Rijksmuseum, a slike u vlasništvu grada, kao što su duboko štovano Rembrandtovo remek djelo Noćna straža, postali su trajni dio muzejske zbirke.

Smješten na slikovitom Museumpleinu, u blizini Muzeja Van Gogh i Muzeja Stedelijk, riječ je o zdanju zapanjujućeg izbora umjetnosti i izložaka, koji uključuje slike od petnaestog do devetnaestog stoljeća, fotografiju, skulpturu i dekorativnu umjetnost kao što su pokućstvo, nakit, keramika, stakleno posuđe, porculan, kostimi, tekstili, srebro i keramika poznata kao Delft plava.