PESTUM

Pestum

Tri veličanstvena hrama u Pestumu najvažniji su grčki spomenici južno od Napulja. Grad je osnovan u šestom stoljeću prije Krista, a kako se nalazio u blizini obale, prozvan je Poseidonia, u čast Posejdonu, bogu mora.

Do prvog stoljeća prije Krista postao je važna rimska trgovačka luka, ali je napušten zbog propasti carstva, provale Saracena i epidemije malarije. Hramovi su otkriveni tek u dvadesetom stoljeću i danas predstavljaju zaštićene spomenike Svjetske baštine UNESCO-a.

O ČEMU JE RIJEČ
Pestum sadržava tri najvažnija grčka spomenika južno od Napulja.
ŠTO VIDJETI
Nacionalni park Cilento i njegov sustav špilja, samostan San Lorenzo u Paduli i Salerno.
ŠTO ČINITI
Posjetiti Neptunov hram, najbolje očuvan hram u Pestumu.
VALJA ZNATI
Posjet južnoj Italiji ne može biti potpun bez posjeta Pestumu.
KAKO DOPUTOVATI
Autobusom iz Salerna, vlakom iz Napulja ili Salerna, ili autom.
Hram boginje Cerere (sada se zna daje bio posvećen Ateni) najmanji je i prvi do kojeg dolazite nakon šetnje tim ruševnim gradom, u kojemu je moguće istražiti još nekoliko zdanja. Bazilika posvećena boginji Heri najstariji je spomenik, s devet dorskih stupova s prednje i 17 s bočne strane. Neptunov hram (zapravo posvećen Apolonu) koji potječe iz 450. g. pr. Kr., najbolje je očuvan i najveći od spomenuta tri hrama, a nedostaju mu samo krov i nekoliko unutarnjih zidova.

Muzej sadržava mnogobrojna otkrića iz grada i hramova — niskoreljefne frizove, grobne slike i bogatstva poput roniočevog groba, fantastičnog primjera umjetnosti iz petog stoljeća prije Krista. Zateknete li se u južnoj Italiji, posjet Pestumu itekako će se isplatiti.