PARLAMENT

Parlament

Edward the Confessor (Edvard Ispovjednik) u jedanaestom je stoljeću izgradio izvornu palaču Westminster na obalama rijeke Temze, koja je poslužila kao jedna od mnogobrojnih palača svakom monarhu do Henrvja VIII. koji se iselio iz nje nakon požara, otkad je manje-više sjedište vlade.

Stara je palača gotovo u potpunosti uništena u novom požaru 1834., a za njom su netaknuti ostali samo Westminster Hali i Jewel Tower, nakon čega su Sir Charles Barry i A.W.N. Pugin zaduženi za rekonstrukciju. Projektirali su famozni gotički kompleks koji je danas moguće vidjeti, poznat kao Houses of Parliament.

O CEMU JE RIJEČ
O prepoznatljivoj znamenitosti Londona i sjedištu vlade.
ŠTO VIDJETI
Rezidenciju predsjednika Gornjeg doma (Lord Chancellor), opatiju Westminster, ulicu Downing.
ŠTO ČINITI
Ljeti se organizira vođeni obilazak oba zdanja.
VALJA ZNATI
Ulaz je besplatan.
KAKO DOPUTOVATI
Najbliža stanica podzemne jest Westminster, a nalazi se nasuprot Parlamentu.
Svakome se nudi mogućnost da se uvjeri u funkcioniranje Donjeg doma Parlamenta (House of Commons) i Gornjeg doma (House of Lords), otvorenih za javnost tijekom tjedna, u različita doba dana. Samo se pridružite redu ispred Vrata sv. Stjepana (St. Stephen's Gate) i nakon što prođete strogu sigurnosnu kontrolu, bit ćete u mogućnosti pronaći mjesto u jednoj od galerija za strance. U kolovozu i rujnu, kad parlament ne zasjeda, organiziraju se obilasci kompleksa.

Toranj sv. Stjepana (St. Stephen's Tower) izgrađen je 1858. Najčešće je poznat kao Big Ben, iako je to zapravo ime 13 tona teškog zvona koje u njemu zvoni. Zvuk Big Bena poznat je u cijelom svijetu, a sam toranj prepoznatljiva znamenitost Londona. Možda se najbolji pogled na Parlament pruža s južne strane rijeke, kad noću reflektorima osvijetljeni tornjevi i tornjići djeluju posebice romantično.