OXFORD

oxford

Oxford se smjestio na spoju dviju rijeka, Cherwell i Isis, kako se zapravo rijeka Temza naziva ovdje. Izvorno je riječ o saksonskom gradu čija je opatija augustinaca tek u dvanaestom stoljeću stala privlačiti studente.

Prvi su fakulteti izgrađeni u trinaestom stoljeću, a drugi su uslijedili do dvadesetog stoljeća, idući ukorak sa sve većom studentskom populacijom.

ŠTO VIDJETI
Magdelen College, Balliol College, Kristovu crkvu, New College, Radcliffe Camera, kazalište Sheldonian.
ŠTO ČINITI
U Muzeju Pitt Rivers postoji nevjerojatna zbirka plemenskih rukotvorina.
KADA PUTOVATI
Dođite ljeti i uživajte spuštajući se na splavi niz rijeku.
VALJA ZNATI
Većina fakulteta ima radno vrijeme za posjetitelje i naplaćuje ulaz.
Gradska industrija razvila se nakon što je uspostavljen kanalni sustav koji je povezivao Oxford s područjem zvanim Midlands, a proizvodnja automobila u Cowleyju započela se pošteno razvijati tek 1912. Podjela između tzv. ,,town and gown" (neakademskog i akademskog dijela grada) oduvijek je postojala, a do dana današnjeg studenti se rijetko kad miješaju s lokalnim stanovnicima.

Turizam je sveprisutan u Oxfordu koji svojim bogatstvom povijesnih građevina i slavnih muzeja privlači posjetitelje iz cijelog svijeta. Ne zaboravite posjetiti slavnu zatvorenu tržnicu gdje za Božić tradicionalni mesari prodaju nevjerojatnu divljač, primjerice, divlje svinje i srnetinu.

Fakulteti imaju radno vrijeme i ulaz se naplaćuje. No, ako ne možete ući, preostaje vam još mnoštvo toga: prekrasna šetališta uz kanal i rijeke, ljeti splavarenje niz rijeku, obilazak muzeja poput Muzeja Ashmolean i Pitt Rivers, umjetničkih galerija i, naravno, stotina restorana, pubova, barova, i noćnih klubova. Prošećite se ovim povijesnim gradom danju upijajući atmosferu, a uvečer odslušajte koncert klasične glazbe.