OTOK HVAR

Otok Hvar

Hvar je dug i uzak otok kojeg je časopis Traveller 1997. proglasio jednim od deset najljepših otoka na svijetu.

Savršeno je mjesto želite li pobjeći s kopna jer vam nudi polja lavande, vinograde i brda s kojih se pruža fantastičan pogled. Na otoku postoji puno lijepih gradića i želite li se samo opustiti, krenite prema jugoistoku koji je još uvelike netaknut.

Mlečani su u petnaestom i šesnaestom stoljeću uvelike pripomogli razvoju otoka koristeći ga kao bazu za svoju flotu. Godine 1571. turske trupe opustošile su grad Hvar. Zdanja koja danas možete vidjeti uglavnom su podignuta krajem šesnaestog stoljeća ili poslije.

O ČEMU JE RIJEČ
O jednom od deset najljepših otoka na svijetu.
PO ČEMU JE POZNAT
Po lijepim gradićima i poljima lavande.
ŠTO VIDJETI
Starigrad, Crkvu sv. Lovre u Vrboskoj, vinograd Zlatnog otoka u Svetoj Nedjelji. KAKO DOPUTOVATI
Trajektom iz Splita.
Trg sv. Stjepana u Hvaru najveći je u Dalmaciji. Prepun je dućana i kafića, jednim krajem se otvara na malenu luku, a na drugom se nalazi veličanstvena šesnaestostoljetna katedrala. U južnom kutu trga nalazi se nekadašnji Arsenal, u kojemu se danas nalazi umjetnička galerija koja vodi do starog kazališta, najstarijeg zatvorenog kazališta u ovom dijelu Europe. Lučni svod ispod galerije nekoć je brodicama omogućavao sigurno ukotvljenje pri remontu. Godine 1610. potpisan je demokratski sporazum koji je svim građanima pružio jednaka prava, i neko vrijeme godine su se brojale od tog dana, a latinski natpis iznad vrata kaže „druga godina mira".

Južno od trga postoji impresivan petnaestostoljetni franjevački samostan, danas muzej, gdje se ljeti održavaju koncerti, a sjeverno od trga je staza koja vodi do šesnaestostoljetne utvrde.