NACIONALNI PARK MERCANTOUR

Nacionalni park Mercantour

Ovaj se Nacionalni park širi otprilike 75 km uskim planinskim dijelom između Barcelonette u području zvanom Alpes Maritimes do Sospela, otprilike 20 km sjeverno od Monte Carla.

Iako je gotovo u potpunosti nenastanjen, ispresijecan je stazama i planinarskim domovima.
U parku postoji nekoliko planinskih vrhova, a najviši medu njima je La Cime du Gelas s 3143 m nadmorske visine. No, tu se ujedno nalazi i najveće europsko jezero na velikoj nadmorskoj visini — Lac d'Allos.

GDJE SE NALAZI
Otprilike 20 km sjeverno od Monte Carla.
PO ČEMU JE POZNAT
Posjeduje najveće europsko jezero na velikoj nadmorskoj visini.
ŠTO VIDJETI
Barcelonette, Vallee des Merveilles, izrezbarene stijene iz brončanog doba u blizini planine Bego.
KAKO DOPUTOVATI
Autobusom od Mentona. kada putovati Od lipnja do listopada.
Riječ je o predivnom i u potpunosti netaknutom krajoliku sa zapanjujućim vodopadima i klancima, koji je najpoznatiji po svojoj flori i fauni. U unutrašnjosti postoje neobične alpske biljke poput cvjetnice kamenike, kao i jedinstvene vrste orhideja i ljiljana.

Bliže obali češće se pronalazi makija, tvrdokorna i aromatska biljna vrsta po kojoj je poznata unutrašnjost Provanse. Park je ujedno dom alpskim sisavcima kao što su kozorog, divokoza, alpski svizac, hermelin, muflon i ponovno uvedeni vukovi. No, ovdje postoje i fantastične ptičje vrste — suri orao, sivi sokol, pupavac i ptarmigan.

Sospel je ljupki i miran gradić uz rijeku Bevera. Gradić St-Michel tipičan je provansalski san snova, prepun fasada boje breskve, izmiješanih s dvije kapele i crkvom iznad kojih se uzdižu ostaci dvorca. Ovo je fantastično mjesto za odmor nakon planinarenja u visokim planinama.