MUZEJ PRADO

Muzej Prado

Juan de Villanueva ga je izvorno izgradio za Karla III. kao prirodoslovni muzej. Poslije gaje Napoleonov brat Joseph odlučio prenamijeniti u umjetnički muzej i do 1819. godine, kad se konačno pod Fernandom VII. otvorio za javnost, u njemu se nalazila kraljevska umjetnička zbirka.

Nema sumnje daje riječ o jednom od najboljih svjetskih muzeja i da sadrži više od 9000 umjetničkih djela, među kojima i radove Velazqueza, Goye, El Greca, Raphaela, Ticijana, Botticellija, Caravaggia, Veronesea, Fra Angelica, Boscha, Rubensa, Dtirera, Rembrandta i braće Breughel.

GDJE SE NALAZI
U središtu Madrida.
O ČEMU JE RIJEČ
O jednom od najljepših svjetskih muzeja. ŠTO VIDJETI
Blagovijest fra Angelica, Boschov Vrt zemaljskih užitaka, Rubensove Tri gracije, Velazquezove Las Meninas.
NE PROPUSTITI
Govinu i Velazquezovu zbirku.
VALJA ZNATI
U Pradu je izloženo oko 1500 djela, neka dio stalnog postava, druga periodičkih izložbi. Muzej ne radi ponedjeljkom.
Kraljica Isabella počela je skupljati kraljevsku zbirku u šesnaestom stoljeću, a nastavili su je nadopunjavati njezini nasljednici sve do devetnaestog stoljeća. Moguće je vidjeti 1500 umjetničkih djela, uglavnom slika. Neke među njima dio su stalnog postava, a ostatak se prikazuje periodički.

Pokušajte ne propustiti zbirna djela Goye i Velazqueza. Nekoliko posljednjih godina muzej je doživio niz velikih renovacija, a najnovija je podzemni prolaz koji glavno zdanje povezuje sa zgradom Jeronimos, kao i obnova Cason del Buen Retiro u kojemu se nalazi zbirka devetnaestostoljetne španjolske umjetnosti. U blizini su također Muzej kraljice Sofije, u kojemu se prikazuje umjetnost devetnaestog stoljeća, Palacio de Villahermosa, u kojoj su smješteni Muzej Thvssen-Bornemisza i Arheološki muzej, s egipatskim, mezopotamijskim, grčkim i rimskim zbirkama koje su se nekoć nalazile u Pradu.