LONDONSKI TORANJ

Londonski toranj

William the Conqueror započeo je 1078. godine izgradnju palače Londonski toranj (Tower of London) i to izgradnjom Bijelog tornja (White Towera) — prve kamene utvrde u Engleskoj.

Početkom trinaestog stoljeća Henry III. ovdje je osnovao palaču i premda nijedan monarh nije u njoj živio još od Henrvja VII., ostala je poznata kao „kraljevska palača".

U različita je vremena udomljavala: Kraljevsko astronomsko društvo, Kraljevski zvjerinjak, Državni arhiv i Kraljevsku oružarnicu. U njoj su ujedno smješteni i slavni Kraljevski dragulji. Ipak, silnu slavu duguje svojoj krvavoj povijesti koju je zaradila time što je služila kao zatvor, te mjesto mučenja i pogubljenja.

O CEMU JE RIJEČ
O kraljevskoj palači koja datira otprije gotovo tisuću godina.
PO ČEMU JE POZNAT
Najslavnija je po tome što je nekoć bila zatvor i mučilište.
ŠTO VIDJETI
Kraljevsku oružarnicu, kapelu sv. Ivana Krstitelja, Vrata izdajnika, Toranj Beauchamp.
ŠTO ČINITI
Posjetiti svjetski poznate kraljevske dragulje.
KAKO DOPUTOVATI
Tower Hill je najbliža postaja podzemne željeznice.
U trinaestom stoljeću Edward I. izgradio je Toranj Beauchamp koji je postao zatvor za zatvorenike visokog ranga. Dirljiv je prizor, na primjer, vidjeti mnogobrojne natpise uklesane u zidove. Zatvorenici koji su ulazili kroz Vrata izdajnika (Traitors' Gate), dolazeći brodicom niz Temzu, odmah bi ugledali Krvavi toranj (Bloody Tower), tako prozvan jer je 1483. godine nakon smrti Edwarda IV., njegova dva sina, još mladiće, ovdje zatvorio njihov ujak Richard od Gloucestera. Više nisu viđeni, a Richard od Gloucestera okrunjen je kao Richard III. Oduvijek se nagađalo, iako nikad nije dokazano, da ih je dao ubiti.

Većinom su se pogubljenja izvršavala na Tornju na brežuljku (Tower Hillu) pred masom koja ja vrištala, ali Zeleni toranj (Tower Green) doživio je smrt sedam veličanstvenih povijesnih likova, uključujući dvije supruge Henrvja VIII.

Bijeli toranj je glavni toranj palače Londonski toranj. Yeoman Warders u kostimima iz doba Tudora, poznati ujedno kao Beefeaters, čuvaju Londonski toranj još od 1485. Jedan od njih, Ravenmaster, odgovoran je za gavrane. Legenda kaže da će kraljevstvo propasti onog dana kad gavrani odluče napustiti grad — zbog čega su im krila podrezana!