KRAKOW

Krakow

Krakow se nalazi u južnoj Poljskoj. Prvi put ga je 966. godine spomenuo židovski trgovac Jakob ben Abraham i do 1038. postao je glavni srednjovjekovni grad Poljske.

Izgrađen je na rijeci Vistuli, ispod Kraljevskog dvorca na brdu Wawel.

Legenda kaže da je dvorac stvoren u gnijezdu proždrljivog zmaja koji je svaka dva tjedna zahtijevao da mu se žrtvuje djevica, a konačno ga je ubio princ Krak, osnivač Krakowa. Turisti mogu posjetiti zmajevu špilju ispod dvorca.

O ČEMU JE RIJEČ
O najbolje očuvanom srednjovjekovnom gradu u Poljskoj.
VALJA ZNATI
U Židovskoj četvrti nema židovskih stanovnika. Svi su pogubljeni tijekom holokausta.
ŠTO VIDJETI
Barbakan Krakowski, muzej Czartorvski, crkvu sv. Petra i Pavla, Staru sinagogu. ŠTO ČINITI
Posjetiti galeriju devetnaestostoljetnog poljskog slikarstva kako biste dobili uvid u ovdašnju umjetnost.
Krakow je jedini veliki grad u Poljskoj koji je ostao netaknut tijekom Drugog svjetskog rata i danas predstavlja dobro očuvan, dražestan srednjovjekovni gradić sa slikovitim popločenim ulicama, brojnim crkvama, muzejima, kafićima, restoranima i barovima, a neki među njima još uvijek poslužuju medovinu — srednjovjekovno piće načinjeno od fermentiranog meda i trava.

Diči se impresivnim središnjim trgom sa četrnaestostoljetnom crkvom sv. Marije i šesnaestostoljetnom renesansnom tržnicom platna. Trg je prepun štandova na kojima se prodaju brojni proizvodi lokalnih zanatlija.

S mukom restaurirana židovska četvrt Kazimierz odiše sablasnom atmosferom — riječ je o židovskoj četvrti bez židovskih stanovnika. Naime, početkom Drugog svjetskog rata 65.000 Židova živjelo je na ovom području, ali su ubijeni u obližnjem koncentracijskom logoru Plaszow koji se proslavio u Spielbergovom filmu Schindlerova lista.

Južno od Starog grada nalazi se brdo Wawel, a na njemu katedrala i predivan kraljevski dvorac koji datira iz desetog stoljeća. Proširen je i restauriran u šesnaestom stoljeću, a posjeduje kraljevske apartmane i veličanstvene moderne tapiserije. S druge strane, u katedrali su se 400 godina održavale krunidbe i sahrane poljske kraljevske obitelji, a njezina kapela sa zlatnom kupolom smatra se najljepšim primjerom renesanse u zemlji.