KLANAC SAMARIA

Klanac Samaria

Klanac Samaria jedan je od nacionalnih parkova Grčke i jedini smješten na Kreti. Smjestivši se u Bijelim planinama zapadne Krete, dugačak je 16 km, a započinje od Omalosa na nadmorskoj visini od 1250 m i spušta se sve do morske razine i sela Agia Roumeli.

Planinarenje može potrajati od četiri do sedam sati i najbolje je krenuti rano ujutro kako bi se izbjegla najveća vrućina, kao i gužva.

O ČEMU JE RIJEČ
O 16 km dugom klancu u jedinom Nacionalnom parku Krete.
ŠTO JOŠ VIDJETI
Knossos i Haniju.
KAKO DOPUTOVATI
Autobusom do Omalosa iz Hanije. Nakon spusta posjetitelji se većinom brodom vraćaju u Haniju.
KADA PUTOVATI
U kasno proljeće.
VALJA ZNATI
Postoje čuvari koji pomažu šetačima i brinu se da su na sigurnom, ulaz se naplaćuje.
Prvi kilometar zapravo je strmi pad duljine 1000 m, koji slijedi opasnu stazu zvanu Drvene stube — najteži dio puta, nakon kojega nagib postaje nježniji. Staza slijedi riječno korito, pa je park otvoren samo od kasnog proljeća kad rijeka presahne. Vegetacija je najljepša u proljeće kad postoji obilje divljeg cvijeća, a miris planinskog timijana i origana ispunjava zrak. Ovo je jedno od posljednjih područja na kojima još uvijek živi rijetka rogata planinska divokoza poznata kao krikri, i planinari je znaju vidjeti.

Na pola puta kroz klanac nalazi se napušteno selo Samaria, sada odmorište umornih planinara, a prema kraju klanca stjenovite strane se sužavaju u 3 m širok prolaz, poznat kao Željezna vrata, i potom dramatično uzdižu s obje strane na visinu od 650 m. Tisućama godina, sve do Drugog svjetskog rata i za njegovog trajanja, ovaj je klanac bio najveće utočište Krećana u bijegu i obrani od napadača.