KLANAC DUNLOE

Klanac Dunloe

Klanac Dunloe (Gap of Dunloe) nalazi se istočno od Killarneyja, u okviru Nacionalnog parka Killarney.

Sam Killarney najposjećenija je turistička atrakcija u Irskoj i glavni je grad iz kojeg posjetitelji mogu istraživati znamenitosti oko jezera, šetati, biciklirati ili se voziti kroz Klanac Dunloe.

Spomenuto područje posjetitelji hvale još od sredine osamnaestog stoljeća; klima je blaga, vrijesom prekrivene planine su dramatične, a postoje i ruševni dvorci i crkve te fantastični pogled na jezera i otoke.

VALJA ZNATI
Killarneyje najposjećenija turistička atrakcija u irskoj.
ŠTO VIDJETI
Dvorac Ross, Tralee.
ŠTO ČINITI
Planinariti kroz Klanac Dunloe, radi nevjerojatnog pogleda na okolni krajolik.
KAKO DOPUTOVATI
Autom, ali čim dođete, možete se snalaziti na biciklu.
Krenete li iz Killarneyja, možete pješačiti uz greben koji se nadvija nad Lough Leane. Riječ je o najvećem jezeru Killarneyja na kojemu postoji 30 manjih otoka. Na najvećem od njih, zvanom Innisfallen, moguće je vidjeti ostatke sedmostoljetne opatije koju je osnovao St. Fionan Lobhar.

Dok hodate, pronaći ćete dvorac Dunloe. Izgrađen 1215. sada je hotel, a posjeduje skupinu kamenja s oghamskim natpisima. Tik prije nego dođete do Klanca Dunloe, mimoići ćete kućicu Kate Kearney. Iako je danas bar, nekoć je bio dom devetnaestostoljetne ljepotice koja je prolaznicima prodavala ilegalno destiliran viski zvan poteen.

Sam Klanac Dunloe izrezbarili su ledenjaci, a ruta koja vas vodi kroz nju nudi veličanstven pogled na tri mala jezera i stećcima posut klanac koji se probija između Purpurne planine (Purple Mountain) i MacGillycuddy Reeks — najvišeg planinskog lanca u Irskoj.