KATEDRALA U SALISBURYJU

Katedrala u Salisburyju

Gradom Salisburyjem dominira uzvišen toranj katedrale. Nalazi se u predivnom zatvorenom prostora sa zelenom, vlažnom livadom koja se rasprostire u daljinu.

Riječ je o iskonskom engleskom krajoliku, gotovo identičnom onom sa slavne Constablove slike iz 1823.

Katedrala u Salisburyju projektirana je i izgrađena u čudesno kratkom vremenu od 38 godina, između 1220. i 1258. Napravljena je od kamena Chilmark, koji je izvađen iz rudnika udaljenih otprilike 19 km i dovezen na lokaciju. Izgradnja oktogonalnog kanoničkog dvora (Chapter Housea) započela je 1260-ih i potrajala 40 godina. Toranj je nadodan 1320-ih i sa svoja 123 m visine najviši je u državi.

ŠTO VIDJETI
Magna Carta, samostane, Mompesson House, Malmsbury House, crkvu sv. Tome od Canterburyja.
ŠTO ČINITI
Istraživati livade u okolnom području. ZANIMLJIVOST
Šiljak tornja katedrale, sa svojih 123 m najviši je u zemlji.
Kako su postojali strukturalni problemi zbog visine i težine, krajem sedamnaestog stoljeća Sir Christopher Wren pozvan je poraditi na njemu, a sredinom devetnaestog stoljeća Sir George Gilbert Scott ponovno ga je restaurirao. Cijelo zdanje zapravo predstavlja fantastičan umjetnički podvig, toranj se naginje nešto manje od 1 m od vertikale, a temelji su položeni na samo dva metra dubine u vlažnom tlu, pa je zapravo činjenica da još uvijek stoji dokaz umijeća srednjovjekovnih obrtnika.

Unutrašnjost katedrale je nekićena, brod ispunjen stupovima sivog (Purbeck) mramora, a izrezbarene grobnice redaju se uz zidove pridonoseći mračnoj atmosferi. Ipak, nemoguće je osporiti njezinu veličanstvenost. U sjevernom prolazu moguće je vidjeti vjerojatno najstariji satni mehanizam u pogonu u Europi. Datirajući iz 1386. kanonički dvor sadržava srednjovjekovni friz koji prikazuje prizore iz Knjige postanka i najljepši od četiri izvorna primjerka Magne Carte.