KATEDRALA U KOLNU

Katedrala u Kolnu

Katedrala u Kolnu (Hohe Domkirche St. Peter und Maria) jedno je od najprepoznatljivijih njemačkih znamenitosti, a njezini tornjevi lijepo se ističu u obrisu grada još od 1880.

Riječ je o trećoj crkvi na toj lokaciji. Izgradnju prve naručio je u četvrtom stoljeću Maternus, prvi kršćanski biskup Kolna, a druga je katedrala dovršena 818. godine, ali je spaljena u požaru 1248.

Godine 1164. Fridrik Barbarosa, car Svetog Rimskog Carstva, predao je relikvije Triju kraljeva Mudraca nadbiskupu Kolna, Rainaldu van Dasselu i odlučeno je da će oni postati glavna atrakcija novog zdanja zbog važnosti za hodočasnike. Temelje nove zgrade položio je 15. kolovoza 1248. nadbiskup Konrad von Hochstaden, a rad se odvijao s prekidima iduće 632 godine. Neobična jest činjenica da su se svi graditelji više ili manje držali izvornog dizajna.

O ČEMU JE RIJEČ
O jednoj od najpoznatijih njemačkih znamenitosti, najvećoj katedrali u zemlji. gdje se nalazi U središtu Kolna, u Njemačkoj.
ŠTO ČINITI
Šetati kroz povijesnu katedralu i vidjeti zapanjujuće vjerske relikvije.
ŠTO VIDJETI
Najveću crkvenu fasadu na svijetu Sarkofag Triju kraljeva Mudraca ujedno poznata kao Hohe Domkirche St. Peter und Maria.
VALJA ZNATI
Unaprijed rezervirajte ulaznicu za turu s vodičem, rijetko je moguće kupiti je željenog dana, posebice ako je u pitanju razgledavanje tornja, krova ili kripte.
Katedrala je dugačka 144 m, široka 86 m, a dva tornja na zapadnom kraju dosežu visinu od 157 m, što je čini najvećom njemačkom crkvom.
Relikvijar u kojemu se nalaze kosti Triju kraljeva Mudraca čuva se u velikom pozlaćenom sarkofagu, napravljenom u trinaestom stoljeću s reljefima koji prikazuju baziliku s prolazima. Njezini zlatni i srebrni ukrasi uključuju reljefne prikaze epizoda iz Kristovog života, kao i likove apostola i proroka.

Među drugim dragocjenostima katedrale valja spomenuti križ Gero, najstariji monumentalni križ sjeverno od Alpa, stariji od 1000 godina. Klupice crkvenog kora i zaslon datiraju iz četrnaestog stoljeća, a likove na njima naslikao je Stephan Lochner. Unatoč teškom oštećenju koje je katedrala otrpjela tijekom Drugog svjetskog rata, iznutra postoji velika količina predivnog srednjovjekovnog vitraja, a izrezbareni ukrasi iznutra i izvana upravo su veličanstveni.

Zapanjujući su razmjeri katedrale, ali svoju važnost duguje statusu crkve hodočasnika i spomenika nepokolebljive vjere njezinih graditelja.