JUNGFRAU

Jungfrau

Jungfrau je najviši vrh masiva Jungfrau u Oberlandu, bernskoj regiji švicarskih Alpa, a gleda na Grindehvald. Smjestivši se na nadmorskoj visini od 4158 m okruženje s još dvije planine, Eiger i Monch.

Braća Meyer iz Aaraua prva su se 1811. godine uspela do samog vrha, ali to je sada puno lakše jer Jungrafubahn, željeznica na zupčasti pogon, prolazi planinom sve do željezničke postaje Jungfraujoch, najviše postaje u Europi budući da se nalazi na nadmorskoj visini od 3454 m.

O ČEMU JE RIJEČ
O najvišem vrhu u masivu Jungfrau.
GDJE SE NALAZI
U Bernskim Alpama zapadne Švicarske. ŠTO ČINITI
Uživati u pogledu i posjetiti Ledenu palaču.
VALJA ZNATI
Izlet nije za sve one slabog srca. Željeznička postaja Jungfraujoch nalazi se na nadmorskoj visini od 3454 m.
Prvi korak u putovanju do vrha poduzima željeznica Wengernalp (WAB), zupčana željeznica otvorena još davne 1893. godine, koja vas vodi do Lauterbrunnena na nadmorskoj visini od 795 m. Tu presjedate i nastavljate vlakom do postaje Kleine Scheidegg na nadmorskoj visini od 2061 m, otkud je moguće vidjeti Monch, Eiger i Jungfrau, i presjesti na Jungfraubahn, najvišu zupčanu željeznicu u Europi.

Otprilike 6,4 km od sveukupno 9,6 km, koliko je ukupna duljina putovanja, odvija se kroz tunel probijen u planini. Postoje dvije kratke postaje, u Eigerwandu na visini od 2830 m i u Eismeeru na 3110 m nadmorske visine, otkud je kroz otvore u stijenama moguće vidjeti more leda. Kad izronite na zasljepljujuću svjetlost, došli ste do posljednje postaje, Jungfraujoch.

U ovom alpskom i bajkovitom kraju nude vam se mnogobrojne aktivnosti, ali pripazite, zrak je rijedak na toj nadmorskoj visini i možda ćete svemu morati polako prionuti. Na sreću, postoji dizalo koje vas vodi do slavne Ledene palače (Eispalast), odnosno niza špilja u dijelu ledenjaka koji se najsporije giba, a koje je 1934. isklesao jedan švicarski vodič 19 m ispod površine. Drugi su ih umjetnici potom uvećali i proširili. Riječ je o ledenoplavom muzeju iz bajke prepunom replika u prirodnoj veličini, od starih automobila do lokalnih kapelana!

Vratite li se na postaju, Tunelom Sfinge se možete odvesti do vidikovca na takozvanim Terasama Sfinge, na nadmorskoj visini od 3550 m. Ugledat ćete ledenjak Aletsch koji se ugnijezdio između vrhova Monch i Jungfrau. Riječ je zapravo o 23 km dugoj rijeci leda, najduljoj u Europi. Led se polako rastapa napajajući visoku rijeku Ronu, koja potom utječe u Ženevsko jezero i naposljetku se probija prema Mediteranu.