GDANSK

Gdarnsk

Gdansk je predivan stari lučki grad na Baltičkom moru, na sjeveru Poljske. Isprva naseljen u devetom stoljeću, pretvorio se u razvijen grad Danzig nakon što su ga početkom četrnaestog stoljeća osvojili teutonski vitezovi. Do sredine šesnaestog postao je najvažnija baltička luka i najveći poljski grad.

Upravo je ovdje započeo Drugi svjetski rat u rujnu 1939. godine, kad je njemački ratni brod Schleswig - Holstein pucao na poljsku pomorsku utvrdu u Westerplatteu.

O ČEMU JE RIJEČ
O prekrasnom starom lučkom gradu na baltičkoj obali Poljske.
PO ČEMU JE POZNAT
Ovdje je započeo Drugi svjetski rat.
ŠTO VIDJETI
Nacionalni muzej, obaini grad sopot, katedralu Oliwa i samostan.
ŠTO ČINITI
Šetati slikovitim ulicama.
Grad je razoren tijekom rata, ali je u obnovu gotovo cijelog povijesnog centra uložen mukotrpan napor. Osim toga, valja napomenuti da se baš u Gdansku počelo raspadati Sovjetsko carstvo, i to kad je Lech Walesa preskočio ogradu brodogradilišta, organizirao Solidarnost i proglasio opći štrajk. Spomenici poljskim braniteljima Westerplattea i štrajkašima u brodogradilištu Solidarnost nalaze se u blizini.

Gdansk je nekoć bio jedan od najbogatijih lučkih gradova na sjeveru Europe, što se lako vidi — zgrade su veće, a ulice šire nego u drugim srednjovjekovnim gradovima. Crkva sv. Marije vjerojatno je najveća ciglena crkva na svijetu. Dlugi Targ veličanstven je glavni trg u samom srcu grada zvanog Glone Miasto. Odavde se možete prošetati do divovske četrnaestostoljetne Gradske vijećnice i mnogih drugih arhitektonskih dragulja, kao što su jedinstvene sedamnaestostoljetne kuće koje se nalaze u Ulici sv. Marije. Satima možete šetati slikovitim starim ulicama i riječnim obalama ove drevne luke, tako značajne u europskoj povijesti.