EUROPA

Države Europe
Gradovi Europe
Karte država Europe
Karte gradova Europe

europa
Europa


Europa je od tradicionalno izdvojenih sedam kontinenata šesti po veličini kontinent na Zemlji (veći jedino od Australije). Zauzima oko 10,5 mililijuna. km2, ili oko 1/15 zemaljskoga kopna, ali je s oko 1/9 svjetskog stanovništva treći kontinent po broju stanovnika. Europa i Azija čine prirodnu kopnenu cjelinu Euroaziju, ali se Europa zbog svojih posebnosti tradicionalno izdvaja, danas konvencionalno uzduž gorja i rijeke Urala (katkad rijeke Embe) do Kaspijskog jezera, te preko Kumsko-manyčke udoline (katkad uzduž Kavkaza) do Crnoga mora.

Europsko kopno ima oblik velikog poluotoka, omeđenog Sjevernim ledenim morem na sjeveru, Atlantskim oceanom na zapadu te Sredozemnim morem i Kaspijskim jezerom na jugu. Afričkom kopnu najviše se približava na oko 13 km u Gibraltarskim vratima. Najsjevernija kopnena točka rt Kinnarodden (71° 07' s.g.š.) na poluotoku Nordkinnu u Norveškoj, a najjužnija rt Tarifa (36° 0' s.g.š.) u Španjolskoj.

Najzapadnija kopnena točka jest rt Roca (9° 29' z.g.d.) u Portugalu, a najistočnija je određena pružanjem Urala (do na o. 66° i.g.d.). Udaljenost od Krete do sjevera Skandinavskog poluotoka iznosi oko 4000 km, a od Lisabona do Perma na Uralu oko 5100 km.

Europa je najrazvedeniji kontinent, duljina obale iznosi oko 41 000 km, a ubroje li se pripadni otoci, oko 61 000 km. Srednja udaljenost do mora je 360 km. Vrlo razvedena obala ima niz poluotoka (Kola, Skandinavski, Pirenejski, Apeninski i drugi manji), otoka i otočja od kojih su veći Nova(ja) zemlja, Svalbard i Zemlja Franje Josipa na sjeveru, Island, Ferojski otoci, Irska i Velika Britanija u Atlantiku, te Korzika, Sardinija, Sicilija i Kreta u Sredozemnome moru. Europi od udaljenijih otoka pripadaju Azori i Jan Mayen u Atlantiku. Poluotoci i otoci zauzimaju oko 1/3 površine kontinenta.

Podrijetlo naziva Europa nije rasvijetljeno, no moguće je da potječe od stare asirske riječi ereb, što znači zapad, zalaz ili zapadna zemlja (Asirci su tako zvali krajeve zapadnije od njihove zemlje), a tu su riječ Grci preuzeli posredstvom Feničana.