ETRETAT

Etretat

Etretat je veliko selo smješteno na takozvanoj „Alabasternoj obali" u Normandiji, zapadno od Dieppa i sjeverno od Le Havra.

Njegove visoke i bijele litice, Falaises d'Etretat, Francuzima znače isto što i Bijele litice Dovera (White Cliffs of Dover) Britancima.

Etretat privlači turiste i pisce još od devetnaestog stoljeća. Victor Hugo obožavao je boraviti ovdje, a Guy de Maupassant tu je i živio. Courbet, Degas i Matisse dolazili su kako bi slikali, ali litice je tek Alphonse Carr, urednik Figaroa, učinio popularnima među Parižanima.

GDJE SE NALAZI
U Normandiji, zapadno od Dieppa i sjeverno od Le Havra.
ŠTO ČINITI
Popeti se do vrha Falaise d'Aval kako biste vidjeli stjenovite formacije.
ŠTO VIDJETI
Palais Benedictine u Fecampu, Honfleur, Trouville-sur-Mer i Deauville.
KAKO DOPUTOVATI
Autobusom ili autom iz Le Havra.
Danas je još uvijek riječ o popularnom malom ljetnom odmorištu koje se zimi pretvara u tiho i prekrasno mjesto kakvo je oduvijek bio, sa širokim šetalištem i šljunčanom obalom na kojoj je moguće zateći tek pokojeg usamljenog šetača.

Zapadnu liticu, Falaise d'Aval, predstavlja ogroman luk koji je nastao kao posljedica utjecaja valova na mekane kredaste litice. Možete se popeti stazom do vrha, gdje vas čeka fantastičan pogled na stjenovite formacije, uključujući „L'aiguille" (Iglu), 700 m visoku stijenu koja se izdiže iz mora. Na vrhu istočne litice, Falaise d'Amont, nalazi se sitna kapela, a iza nje maleni muzej i spomenik u obliku rašljaste kosti, posvećen dvojici francuskih avijatičara, Coliju i Nungesseru, koji su prvi 1927. pokušali prijeći sjeverni Atlantik i izgubili se u neposrednoj blizini obale.

Za oseke je moguće vidjeti uzgajališta dagnji iz osamnaestog stoljeća i od jedne do druge plaže hodati kroz prirodno nastale lukove.