EDINBURŠKI DVORAC

Edinburški dvorac

Edinburški dvorac smjestio se na izdancima Castle Rocka, na savršenoj lokaciji za obranu od nebrojenih osvajača, od rimskog doba sve do sredine osamnaestog stoljeća.

Ne samo da je služio u vojne svrhe, već je ujedno bio i kraljevska rezidencija, započevši u jedanaestom stoljeću s kraljem Malcolmom Canmorom i kraljicom Margaret. Kapelu sv. Margarete, jednu od najstarijih građevina u Škotskoj, navodno je izgradila baš ona kad se preselila u dvorac, iako ju je isto tako mogao izgraditi jedan od njezinih sinova u sjećanje na majku.

O ČEMU JE RIJEČ
O najpoznatijoj ikoni Edinburgha koja datira iz jedanaestog stoljeća.
ŠTO VIDJETI
Royal Mile, Arthur's Seat, Camera Obscura, Kirk of the Grevfriars, Škotski parlament, Palaču Holvroodhouse.
VALJA ZNATI
Ulaz se naplaćuje.
Dvorac prati dramatična i krvava povijest — prije nego što uopće dođete do ulaza i kapije, u blizini ulaza u šetalište, u podnožju ćete mimoići Vještičje vrelo gdje je prije otprilike 250 godina spaljeno preko 300 vještica. Tik pred ulazom nalazi se spomenik Sir Williamu Kirkaldvju koji je bio umiješan u umorstva kardinala Beatona i Davida Rizzija, sekretara škotske kraljice Mary, a koji je poslije obješen. Iznad ulaza nalazi se toranj zvan Argvll's Tower, gdje je Markiz od Argylla bio zatočen prije pogubljenja 1661. godine.

Škotski kraljevski dragulji čuvaju se u prostoriji zvanoj Crovvn Room. Riječ je o najstarijim sačuvanim kraljevskim draguljima na Britanskom otočju. Kruna s draguljima načinjena je od škotskog zlata, a posljednji ju je 1651. rabio Charles II. Nakon stoje 1707. na snagu stupio Act Of Union, dragulji su spakirani i spremljeni, a prije nešto više od 100 godina ponovno ih je otkrio romanopisac Walter Scott. Također je moguće vidjeti i Kamen sudbine (Stone of Scone), otkako je vraćen 1996. godine, nakon što je 700 godina proveo ispod Krunidbene stolice u Opatiji Westminster.