DUBROVNIK

Dubrovnik

Dubrovnik, bivši grad republika, nalazi se na obali južne Dalmacije, najjužnijoj regiji Hrvatske.

U njegovoj pozadini izdiže se Srđ, planina koja tvori granicu s Bosnom i Hercegovinom, a sam grad gleda na plavo Jadransko more. Njegove drevne gradske zidine, ojačane tornjevima u petnaestom stoljeću, okružuju i štite predivno očuvano povijesno središte grada, koje je 1979. proglašeno zaštićenim spomenikom Svjetske baštine UNESCO-a.

ŠTO VIDJETI
Gradske zidine, pravoslavnu crkvu, sinagogu i Ljetni festival.
USUDITE U SE
Bacite se na vodene sportove koji vani se nude, uključujući ronjenje kajakarenje na moru.
NE PROPUSTITI
Otkriti Elafitske otoke, njihove plaže i slikovit krajolik.
KAKO DOPUTOVATI
Zrakoplovom, trajektom ili autobusom iz Splita.
Poznat kao Ragusa, zahvaljujući svojoj lokaciji od dvanaestog je stoljeća do 1918. bio bogata i moćna republika. Do šesnaestog stoljeća imao je ogromnu flotu trgovačkih brodova koji su nosili dobra u zapadnu Europu, ali njegov pad započeo je nakon zastrašujućeg potresa iz 1667. koji je uništio mnogobrojne gotičke građevine i uzrokovao pogibelj otprilike 5000 ljudi. Podignute su nove barokne građevine i do danas su ga srednjovjekovne zidine uvelike štitile od ratova koji su bjesnjeli u okolici. Tijekom 1990-ih Jugoslavenska narodna vojska (JNA) okružila je Dubrovnik i uništila mnogobrojne slavne građevine s glinenim crijepovima. Ipak, brižnom restauracijom gradu je vraćen nekadašnji sjaj

Stariji dio grada je pješačka zona, no dovoljno je malen da se sve znamenitosti obiđe pješke i užitak je šetati njime. Glavna ulica, Stradun, popločena je blještavim bijelim vapnencem koji datira iz 1460-ih, iako su zgrade s obje njezine strane podignute nakon potresa. Palača Sponza datira iz 1520-ih i jedna je od nekolicine zgrada koje nisu bile oštećene u potresu. Druge važne zgrade su Knežev dvor, katedrala, dominikanski samostan s ljupkim petnaestostoljetnim klaustarom i franjevački samostan.