BLED

bled
Poznat u Sloveniji kao „Alpski biser" Bled je posebice privlačan gradić na bajkovitoj lokaciji. Smjestivši se u pozadini šumovitih padina Julijskih Alpa na sjeverozapadu Slovenije i vrhova Karavanki, nalazi se do predivnog smaragdnozelenog jezera nasred kojeg se nalazi otok.

Iznad grada i jezera, visoko na stjenovitoj litici na sjevernoj strani grada, smjestio se zapanjujući crveno bijeli Bledski dvorac iz jedanaestog stoljeća. Nadograđen je u sedamnaestom stoljeću, obnovljen i remodeliran tijekom 1950-ih i sada se u njemu nalazi muzej.
UJEDNO POZNAT KAO
Alpski biser
KADA PUTOVATI
Dođite u srpnju na Riklijev pohod kad tisuće zapaljenih svijeća pluta jezerom. KAKO DOPUTOVATI
Cestom ili želieznicom iz Ljubljane.
NE PROPUSTITI
Jezero Bohinj — 30 km jugozapadno od Bleda i vožnju kočijom oko njega, planinarenje Nacionalnim parkom Triglav, šetnju starim dijelom Ljubljane
Nekoć dom jugoslavenske kraljevske obitelji, poznat kao lječilište početkom dvadesetog stoljeća i poslije kao ljetna rezidencija predsjednika Tita, Bled je oduvijek bio magnet za posjetitelje — od hodočasnika otprije mnogo stoljeća, do svih onih koji ovdje provode svoj medeni mjesec.

Na otoku Bledskog jezera postoji slikovita bijela sedamnaesto stoljetna crkvica sa zdencem želja. Legenda kaže da će suprug koji svoju mladenku uspije ponijeti uz 99 kamenih stuba od doka do crkve uživati u sretnom braku, a zvonjava zvona ostvarit će san novopečenom bračnom paru.