BEČ

beč
Magični grad Beč nalazi se na rijeci Dunav, a okružen je šumovitim brdima na sjeveru i zapadu. Dunav protječe kroz dva umjetna kanala, izgrađena kako bi se spriječile poplave koje su svojevremeno stvorile uski otočić u sredini.

Grad je elegantan i profinjen, slavan po svojoj umjetnosti i glazbi. Staro gradsko središte zaštićeno je mjesto Svjetske baštine UNESCO-a.
PO ČEMU JE POZNAT
Po njegovanju klasične glazbe u osamnaestom stoljeću.
O ČEMU JE RIJEČ
O jednom od kulturno najvažnijih gradova Europe.
ŠTO VIDJETI
Prirodoslovni muzej, Schloss Belvedere, Palais Lichtenstein, Karlovu crkvu.
Grad je imao slikovitu prošlost i od rimskih začetaka u 15. st. pr. Krista mnogo je puta promijenio vlast. U slavno doba osamnaestog stoljeća počela se javljati barokna arhitektura, a klasičnu su glazbu njegovali Habsburgovci, dovodeći u grad Mozarta i Beethovena, te Schuberta i braću Strauss u devetnaestom stoljeću. Glazbenicima su se pridružili umjetnici i pisci, zahvaljujući čemu je Beč postao jedan od kulturno najvažnijih središta Europe.

Najprepoznatljivije njegovo obilježje vitak je i elegantan tornjić katedrale sv. Stefana (Stephansdom). Izgrađen na lokaciji nekadašnje crkve, čiji je jedan dio inkorporiran u sadašnju crkvu, predstavlja gotičko remek djelo iz dvanaestog stoljeća, s blještavim popločenim krovom na kojemu se može vidjeti austrijski orao. Izvana i unutra nalaze se predivne skulpture, a propovjedaonica i oltar posebice su lijepi.

Uz mnoge druge znamenitosti u unutarnjem se gradu nalazi i carska palača (Hofburg) koju je najbolje istražiti pješice. Schloss Schonbrunn, čiju je izgradnju naručio Leopold I., čak je veličanstvenija. Carska riznica sadrži takvo bogatstvo zlata i dragog kamenja, svjetovnog i religioznog predznaka, daje teško odlučiti što prvo pogledati. Doista vam je potrebno mnogo dana kako biste vidjeli sva čuda koje ovaj veličanstveni grad nudi.