AURORA BOREALIS

Aurora Borealis

Arktički krug zamišljena je linija povučena 66,5° sjeverno od ekvatora, stoje najjužnija granica područja gdje se ljeti može vidjeti ponoćno sunce.

Spomenuta linija obuhvaća šumovite krajeve Norveške s relativno blagom klimom, ali ne i arktičke regije Hudsonova zaljeva u Kanadi i južnom Grenlandu.

Grad Tromso udaljen je otprilike 350 km sjeverno od Arktičkog kruga i ovdje možete doživjeti i ponoćno sunce i polarnu noć. Od 21. svibnja do 21. srpnja sunce ne zalazi, ali između kraja travnja i sredine kolovoza nema prave tame, već samo produljen sumrak.

KADA PUTOVATI
Želite li doživjeti Aurom borealis, dođite tijekom jeseni, zime ili proljeća. Polarna noć traje od studenog do veljače, a ponoćno sunce javlja se između 21. svibnja i 21. srpnja.
ŠTO VIDJETI
Nacionalni park Saltfjellet-Svartisen.
KAKO DOPUTOVATI
Zrakoplovom iz Osla ili Bergena.
VALJA ZNATI
Aurora borealis ponekad se može vidjeti južnije, posebice u Sjevernoj Americi.
Suprotno tomu, između 21. studenog i 21. siječnja sunce se nikad ne podiže iznad obzora, iako uvijek postoji sat-dva fantastičnog plavkastog sumraka.

Svalbard je skupina otoka koji su udaljeni samo 1000 km južno od Sjevernog pola. Više od 40.000 ljudi dolazi ovamo svake godine kako bi okusili život na Arktiku. Ponoćno sunce u najvećoj naseobini, Longyearbyenu, moguće je vidjeti od travnja do kolovoza.

Aurora borealis vidljiva je tijekom zime iz Svalbarda i Tromsoa, iako vam to nitko ne može jamčiti. Naime, spomenuti se fenomen događa kad se čestice plazme sa Sunca zadrže u jonosferi iznad zemljine površine, proizvodeći tako nestvarne igre svjetlosti koja leluja poput nebeskih zavjesa. Ovisno o visini i varirajući po intenzitetu i obliku, ova promjenjiva i nestvarna svjetla plešu i pucketaju na noćnom nebu, krećući se u bojama od svijetlozelene do tamnocrvene i izvodeći najljepšu predstavu na svijetu.