ASSISI

Assisi

Assisi je izuzetan umbrijski grad na brdu, čiji je razvoj od trinaestog stoljeća planski vođen. Kao rodno mjesto sv. Franje (1182.) i lokacija njegovih najvažnijih otkrića i radova, grad otad predstavlja repozitorij remek djela s područja umjetnosti i arhitekture, stvorenih kako bi se odala počast njegovu naslijeđu.

Proces je započeo samo dvije godine nakon njegove smrti i ubrzane kanonizacije, a grad je procvjetao pod Umbrijcima, Etruščanima i Rimljanima — ali tek se danas konačno proširio izvan rimskih zidina.

O ČEMU JE RIJEČ
Assisi je savršen primjer umbrijskog grada na brdu,
ŠTO VIDJETI
Samostan sv. Franje, baziliku Santa Maria degli Angeli.
KADA PUTOVATI
Palio, natjecanje u streličarstvu između tri dijela grada, događa se u kolovozu, a Festival sv. Franje početkom listopada.
NE PROPUSTITI
Planinarenje planinom Subasio.
Donja crkva Bazilike sv. Franje, samostana za novosnovani red franjevaca, posjeduje, između ostaloga, Giottove i Cimabuine freske, dok u gornjoj crkvi postoji više Giottovih freski koje opisuju prizore iz života sv. Franje. Jak potres koji je izbio 1997. oštetio je neke.

Gotovo sva umjetnost i arhitektura Assisija kroz renesansu i kasnija stoljeća odraz je pravila sv. Franje o jednostavnosti, poniznosti i toleranciji različitih vjerovanja. Crkva Santa Chiara (odnosno sv. Klara, po osnivačici opatičkog reda siromašnih klarisa) na vrhu je popisa zbog svoje jednostavne gotičke unutrašnjosti, a renesansa svoj najskladniji izričaj pronalazi u Bazilici Santa Maria degli Angeli (1569.) i (začudo, u doba razmetanja) mirnom ambijentu sedamnaestostoljetnih palača Bernabei i Giacobetti. U spomenutoj bazilici nalazi se i Porziuncola, najdirljivije bogatstvo Assisija, malena kapela („Anđela") koju je sv. Franjo obnovio i u kojoj je umro.

Jedini izuzeci u pokušajima idućih generacija da stvore grad mira i harmonije dva su srednjovjekovna dvorca s obje strane grada. Danas Assisi privlači mnogobrojne turističke skupine i pojedince koji dolaze doživjeti ljepotu grada, njegovu jednostavnost i mir.