ARLES

Arles

Arles se smjestio na obalama rijeke Rone, sjeverno od Camargua i Mediterana.

Njegove srednjovjekovne građevine, rimska arena i riznica mnogih drugih antikviteta stoljećima privlače posjetitelje.

U prvom stoljeću prije Krista Julije Cezar je osvojio Marseille i proglasio Arles rimskom kolonijom, koji se ubrzo pretvorio u bogato komercijalno središte i jedan od glavnih gradova na tom području.

ŠTO VIDJETI
Antički muzej Arlea, Cryptoportiques
du Forum, Les Alvscamps i
međunarodnu izložbu fotografije.
KADA PUTOVATI
U ljeto, i odgledati utrke i borbe
bikova u Les Arenes, rimskoj areni.
KAKO DOPUTOVATI
Vlakom ili autom iz Avignona,
Marseillea, Montpelliera i Nimesa.
VALJA ZNATI
Arles je uvršten u popis zaštićenih mjesta Svjetske baštine UNESCO-a.
Nastavio je profitirati zahvaljujući položaju na rijeci koja je predstavljala glavnu trgovačku rutu kroz Francusku. Ipak, čim se carstvo raspalo, grad je počeo gubiti na važnosti, što bi mogao biti razlog zašto su njegovi spomenici u tako dobro očuvanom stanju.

Drevno kazalište nekoć je moglo smjestiti 20.000 gledatelja, a danas se u njemu održavaju koncerti. Ovdje je pronađena skulptura Venere od Arlesa, sada smještena u Louvreu. Pravi je užitak vidjeti rimsku arenu zvanu Les Arenes, koja još uvijek može smjestiti 12.000 ljudi, a potječe s kraja prvog stoljeća. U osmom stoljeću pretvorena je u utvrđeno selo, ali njezini tornjevi gotovo su sve stoje preostalo iz tog razdoblja. Danas se koristi ljeti, za borbe bikova i utrke.

Romanička crkva St-Trophine fantastičan je primjerak dvanaestostoljetne gradnje. Friz s Posljednjim sudom oko ulaza međunarodno je poznat, a prekrasne tapiserije-gobleni izvješene su u zdanju na kaptolu. Ne valja propustiti ni samostane — svaki izrezbareni stup pravi je dragulj.