AFRIKA

Države Afrike
Gradovi Afrike
Karte država Afrike
Karte gradova Afrike

afrika

Afrika je drugi po veličini kontinent na Zemlji, s ukupno 30,3 milijuna km2 ili oko 1/5 kopna na Zemlji; gotovo po polovici presijeca ga ekvator, no oko 2/3 površine je na sjevernoj Zemljinoj polutki. U smjeru sjever-jug, između krajnjih kopnenih točaka, od rta Abiada (37° 20' s. g. š.) do rta Agulhasa (34° 51' j. g. š.) proteže se u duljini od oko 8000 km, a u smjeru istok-zapad, od rta Verta (17° 35' z. g. d.) do rta Hafuna (51° 26' i. g. d.) oko 7500 km.

Afriku oplakuje Sredozemno more na sjeveru, Crveno more i Indijski ocean na istoku, te Atlantski ocean na zapadu. Podnevnik rta Agulhasa, na jugu Afrike, granica je Atlantskog i Indijskog oceana. Na sjeveroistoku Afrike je prevlaka koja je veže s Azijom, preko koje je prokopan Sueski kanal. Europi se najviše približava na 13 km u Gibraltarskim vratima. Obala je slabo razvedena, duljine oko 30.500 km. Kontinentu pripadaju Madagaskar i manji otoci: Mafio, Zanzibar, Pemba, Komori, Sejšelski otoci, Maskareni i Sokotra u Indijskom oceanu, te Madeirsko otočje, Kanarski, Kapverdski otoci, Bijagosko otočje, Gvinejski otoci i pučinski otoci Ascension, Sveta Helena i Tristan da Cunha u Atlantskom oceanu.

Moguće da naziv potječe od lat. Afriga, u značenju zemlja Afriga (tj. Berbera, prema berbera plemenu južno od Kartage), za zemlju južno od rimskog naselja na obali. Iako je, zbog afričkog Sredozemlja, često smatrana dijelom “staroga svijeta”, većina Afrike je Europljanima do XIX. st. nepoznata.